Het vakantiehuis, investeren in je vrije tijd

Gepensioneerd en wat geld over of nog lange na niet en toch wat extra geld te makken? Kun je genieten van elke vrije dag uit huis, maar toch het gevoel hebben dat het jouw plekkie is? Heb je kinderen die graag op vakantie, een dagje of een weekendje weg willen, maar daar qua uitdaging ook weer niet teveel eisen aan stellen? Wil je een eigen vakantieplek hebben, waar je te pas en te onpas terecht kunt? Heb je wat euro’s te investeren, genoeg vrije tijd om er zelf van te genieten en het ondernemerschap om via verhuur wat van je ingebrachte geld terug te verdienen? Val je binnen een van deze categorieën, dan zou je er eens over na kunnen denken een vakantiehuis te kopen.

Vakantiehuis kopen

Naast de in de inleiding genoemde redenen zijn er ongetwijfeld nog talloze andere motieven te vinden om over te gaan tot de koop van een vakantiehuis. Men noemt een vakantiehuis ook wel een tweede huis, zeker als het kan dienen als volwaardige woning. Voordat je een dergelijke stap neemt, is het verstandig je optimaal te laten informeren. Vooral op financieel gebied zitten er voor- en nadelen aan. Zo is het niet mogelijk een hypotheek te verkrijgen voor een tweede huis. Daarentegen zijn de huuropbrengsten, mocht je je vakantiehuis willen verhuren in de perioden dat je er zelf niet verblijft, belastingvrij. Naast de aanschafkosten moet je ook rekening houden met allerlei verzekeringen en belastingen, maar je hebt dan wel altijd een plekje waar je je vrije dagen met of zonder familie kunt doorbrengen zonder veel kosten te maken.

Vakantiehuis: groot, klein, mooi, praktisch

Mocht je besluiten een eigen vakantiehuisje aan te schaffen, of er via een site of particulier er eentje te huren, dan zal je ongetwijfeld een aantal eisen hebben. Je wilt tenslotte je hard verdiende vrije tijd niet laten verpesten doordat het huis te klein blijkt voor de hele familie of te groot om fatsoenlijk in te richten en te onderhouden. Ook hier zijn weer allerhande financiële gevolgen aan verbonden, afhankelijk van de grootte. Een ander element dat vaak meetelt is de uitstraling van het 2e huis: vind je het wel mooi? Aan de andere kant is er ook een praktische kant. Voordelen op het gebied van kosten, bereikbaarheid en ligging wegen soms zwaarder dan je esthetische gevoel. Daarbij komt ook nog eens dat je er maar een beperkt aantal dagen verblijft. Overigens zal een mooi ogende vakantiewoning het weer beter doen op de verschillende sites voor vakantiehuizen.

Particulier of organisatie

Het huren van een vakantiehuisje is voor velen een ideale manier de vakantie door te brengen. Geen gedoe met hotels en al hun regels, privacy en lekker kunnen doen, binnen bepaalde grenzen natuurlijk, wat je maar wilt. Op het internet vindt je talloze sites die vakantiehuizen aanbieden. Dit kunnen enerzijds huisjes zijn die aangeboden worden door een vakantieorganisatie, meestal te vinden in een, in de natuur, aangelegd park. Aan de andere kant is het ook mogelijk van particulieren te huren, van mensen die zelf een tweede huis hebben gekocht en deze verhuren als ze er zelf niet in zitten. Hoewel ze beiden op grofweg dezelfde regels gebaseerd zijn, zijn er natuurlijk wel een aantal verschillen. Het scheelt nogal of je met een organisatie of een individu te maken hebt. Sites met vakantiehuizen hebben hierin meestal een bemiddelende rol en kunnen je wegwijs maken in de wereld van huur en verhuur van vakantiehuizen. Een goede site biedt niet alleen advies op basis van allerlei artikelen over de specificaties van dergelijke transacties, maar zal potentiële klanten graag in woord en daad bijstaan. Hoe beter alles geregeld is, hoe groter de kans op een geslaagde vakantie en dat is natuurlijk precies wat we willen. .